- 200 g predného hovädzieho mäsa
- 100 g hovädzích kostí
- 1,5 l vody
- 100 g koreňovej zeleniny
- cibuľu
- 20 g hovädzej pečene
- trochu kelu
- cesnak
- pór
- zelenú papriku
- celé čierne korenie
- soľ
Postup:
Kosti dobre umyjeme, posekáme na menšie kúsky a vložíme do studenej vody. Pridáme očistené a umyté mäso a dáme variť. Keď vývar začne vrieť, pridáme soľ, korenie a ďalej varíme na veľmi miernom ohni dve hodiny. Počas varenie sa vytvára pena, ktorú môžeme odstraňovať. Po hodine varu pridáme očistenú zeleninu. Z mrkvy kúsok odložíme a ten spolu s pečeňou opražíme dozlata. Vývar tak získa výraznejšiu chuť a intenzívne sfarbenie. Počas varenia z vývaru odstraňujeme tuk, pretože dlhým varením dodáva nepríjemnú lojovitú príchuť a mútny odtieň. Hotový vývar precedíme cez jemné sitko. Mäso použijeme do polievky alebo ako hlavné jedlo s omáčku.
Tip: Hotovú polievku je možné dochutiť štipkou mletej červenej papriky.