- 1 kg citrónov
- 2 kg cukru
Celé citróny, z ktorých sme odrezali zvyšok stopky aj s časťou kôry dáme do veľkého hrnca a zalejeme 2,5 litrami vody. Varíme približne 2,5 hodiny. Uvarené citróny necháme trocha vyhladnúť. Vyberieme ich z vody, rozpolíme a vyberieme nabok jadierka.
Citróny aj s kôrou nakrájame nadrobno alebo na tenké prúžky a spolu s vytečenou šťavou hodíme naspäť do vody, ktorej by malo byť v hrnci asi 1,5 litra. Ak nie je, buď ju doplníme ďalšou vodou alebo ju zredukujeme na potrebné množstvo.
Do hrnca vložíme aj jadierka zaviazané v gáze. Pridáme cukor a varíme na prudkom plameni ďalších 20 minút, kým nezačne marmeláda hustnúť.
Potom vyberieme gázu s jadierkami, marmeládu nalejeme do pohárikov a zaviečkujeme.